Træernes knopper

Tag i skoven, og lær træernes knopper at kende.
Kopiark med blade og knopper. Tegning: Eva Wulff.

Lidt om aktiviteten

Allerede om efteråret sætter træerne de knopper der skal blive til nye skud, blade og blomster til foråret.

Knopperne er forskellige for hver træ-art. Bøgetræets knopper er brune og spidse. Asketræets knopper er sorte og ligner hjorteklove. Egetræets knopper er meget knudrede. Du kan genkende træerne om vinteren og om foråret, ved at se på deres knopper.
 

Sådan gør du

Kig på knopper
Tag tegningen af knopperne med i skoven, og brug den til at bestemme knopperne med (se tegningen). Gå fra træ til træ, kig på knopperne, barken og på tegningerne, og prøv at finde ud af hvad det er for et træ. Klip eller skær en lille kvist af hvert træ – og undersøg kvisten. (Du må gerne skære grene af træer i offentlige skove, hvis det er over 10 meter højt). Du kan enten sætte mærkesedler med navne på ude i skoven, eller hjemme.

Knopspil
Spil et spil i skoven. Den der er den sætter sig med alle kvistene foran sig. Han/hun rækker en kvist i vejret. De andre skal gætte hvilket træ det stammer fra. Den der gætter det først får kvisten. Det gælder selvfølgelig om at sidde tilbage med flest kviste.

Spring ud
Tag grene fra birk eller pil med hjem fra skoven, og sæt dem i vand i vindueskarmen. Se hvordan knopperne brister og bliver til blade og rankler. (Rankler er blomster-stande for rankeltræerne – hassel, el og birk). Find flere ideer til udspring i aktiviteten "Vintergrene".

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.