Døvnælde (Labium album)

Her kan du læse en masse om døvnælde
Døvnælde med de hvide læbeblomster. Foto: Malene Bendix.

Her kan du læse om døvnælde. Klik på det, du vil læse om:

Blomst og blad

Nælde uden brand
Du kender sikkert døvnælde. Dens blade er hjerteformede, takkede, hårede og ligner brændenældens, men de brænder ikke, for de har ikke brændhår. Derfor siger man at nælden er døv.
 
Blomster
Det er let at se at døvnælden er en døvnælde, når den blomstrer fra maj til august. Så sidder de hvide blomster i kranse i toppen af skuddet.
 
Læbeblomst
Døvnælden er en læbeblomst, og hvis du hiver en enkelt blomst af og kigger nærmere på den, kan du se, at kronbladene er vokset sammen til en lille tragt med to læber. Hos døvnælde er overlæben stor og har hvide hår. Inden i overlæben kan du finde 4 små mørke støvknapper, som bærer støvet (den hanlige del af blomsten). I bunden af blomsten kan du se det lille støvfang, som er den hunlige del af blomsten. Underlæben har to små sideflige.
 
Smag på en blomst
Hiv en blomst mere af, og sug forsigtigt i bagsiden af den lille tragt - så kan du smage døvnældens søde nektar.
 
Bestøvning
Døvnælde bliver bestøvet af insekter. De lander på underlæben og kravler ind i midten af blomsten, for at få fat på den søde nektar. Al den roden og regeren gør, at blomsten ryster - og så drysser der støv fra de fire støvknapper i overlæben ned på insektets ryg. Når insektet flyver til den næste blomst, sætter den lidt støv af der - og så er den blomst bestøvet og kan sætte frø.
 
Stængel
Døvnælden bliver fra 25 - 60 cm høj, den har en firkantet stærk stængel - og er flot i en blomsterbuket. Under jorden skyder døvnælde udløbere ud der bliver til nye planter. Derfor kan du tit finde mange døvnælder sammen i tætte bestande.
 

Frugt og frø

Døvnælde sætter frugt med frø.
 

Familie

Døvnælde hører til læbeblomstfamilien. Du kan kende planterne fra læbeblomst-familien på - ja læbeblomsten. Et andet kendetegn er den firkantede stængel - og at bladene er parvist modsatte, dvs at de sidder to og to overfor hinanden.
 

Levested og udbredelse

Levested
Døvnælde findes over næsten hele Danmark. Den vokser, hvor mennesker har levet eller kommer ofte. Kig efter den i skovbryn, i haver, langs vejkanterne, på overdrev og ved gærde.
 
Udbredelse
Døvnælde er almindelig udbredt i Danmark og i de sydlige egne af Norden. Du kan finde den i Europa, Asien og Nordamerika.
 

Hvad kan du bruge døvnælde til

Sød smag og duft
Dengang jeg var bette, plukkede vi de hvide blomster af døvnælde og sugede sød nektar fra de spidse bagender. Du kan også spise toppen af de blomstrende skud i salat - eller tørre dem til urtethe.
 
Buket
Døvnælder dufter også dejligt og de står rankt og flot i en blomsterbuket. Prøv at lægge døvnælder i en dyb tallerken med vand. De skal ligge som egerne i et hjul og stikke ud til alle sider. Læg en sten over enden af stænglerne, for at holde dem nede. Efter et par timer vil dine døvnælder rejse sig til en flot dekoration.
 
d½vnaelder_12timer_0.JPG
Døvnældeforsøg Prøv selv.
Foto: Malene Bendix.
 
Andre navne
Døvnælden kan jo ikke brænde - og derfor kaldte man den i gamle dage for blindnælde eller dødnælde - ligesom vi i dag kalder den for døvnælde. Den er også blevet kaldt for sukkernælde eller sugenælde, fordi børn kan suge sød nektar af blomsterne.
 
Blomstrende brændenælder
I gamle dage var der også mange der troede, at døvnælden var en almindelig brændenælde - og at brændenælder ikke brænder, når de blomstrer. Men det er altså forskellige arter.