Skovmærke (Gálium odorátum)

Her kan du læse om skovmærke.
skovmærke
Her kan du læse lidt om skovmærke. Klik på det, du vil læse om:

Blomst og blad

Skovmærke er en fin lille urt med mange små hvide blomster. Planten kan blive 15 - 30 cm høj. Den blomstrer i skoven i maj og juni. 
 
skovmaerke_taet1_0.JPG
Her er en kvast af blomster, som næsten er sprunget ud.
Foto: Malene Bendix.
 
Blomst
Blomsterne sidder flere sammen i kvaste. Hver blomst har en tragtformet krone, der består af 4 hvide kronblade der er vokset sammen. I bunde af tragten lokker sød nektar insekter til at stikke hovedet ned i blomsten. Når de gør det, får de støv på kroppen fra de 4 små gule støvblade, der sidder fast på kronbladene. Støvet er pollen, som de bærer med sig til støvfanget på den næste blomst. Hver blomst har 1 støvfang.  
 
Blad
Bladene sidder i kranse omkring stænglen. I hver krans er der 6 - 8 blade. Hvert blad er 2 - 4 cm langt og lancetformet.
 
Skovmærke før blomstring
Her kan du se skovmærkes blade i kranse omkring stænglen. Det er før de blomstrer. Foto: Malene Bendix.
 

Frugt og frø

Modhager
Skovmærkes frugter er kuglerunde med små krogede børster, der sætter sig fast i dyrenes pels. På den måde bliver frøene spredt vidt omkring. Frugterne ligner lidt præstelus fra burresnerre.
 
Skovmærke
Her er frugter af skovmærke. Foto: Malene Bendix.
 

Familie

Krap
Skovmærke tilhører Krapfamilien. Krapfamilien har mange planter der har blade i kranse omkring stænglen - tænk på burresnerre eller gul snerre.
 

Levested

Skovblomst
Skovmærke vokser i skoven - i skyggen på fugtig muld.
 

Udbredelse

Hele landet
Skovmærke er almindelig i det meste af Danmark, dog vokser den ikke i Nord- og Vestjylland.
 
skovmaerke_19-05-2010_0.JPG
Skovmærke blandt løgkarse og brændenælde.
Foto: Malene Bendix.

Hvordan kan du bruge skovmærke

Duft og kranse
Skovmærke har en dejlig duft af sommer og nytørret hø. I gamle dage bandt pigerne grønne kranse af skovmærke og hængte dem op i stuerne. De tørrede kranse blev også lagt ned mellem tøjet i skuffen, så det kunne dufte. Det er stoffet kumarin, som giver skovmærke sin dejlige duft. Stoffet findes også i kanel.
 
Barometerblomst
Prøv at binde en krans af skovmærke, og hæng den til tørre derhjemme. Snus til den engang imellem. Når det trækker op til regn, så vil din krans dufte mere kraftigt end sædvanligt. Hvis du stænker den med lidt vand, dufter den også. I gamle dage kaldte man skovmærke for spåkrans fordi den kunne forudsige vejret.
 
Dejlig smag
Skovmærke smager også dejligt i små mængder. En kvist i hyldeblomstsaft eller vin er fint. Tørret skovmærke kan også bruges i urtete, i boller eller i desserter. Brug dog kun ganske små mængder, da kumarin i skovmærke er giftig i store doser.