Fossilerne under os

Forløbet skal give børnene en forståelse af, hvordan fossiler har formet vores verden.
Hvordan har fossilerne formet vores verden?

Opgaven

Store dele af vores undergrund består af kalkaflejringer, der har bidraget med dem mange kalksten, der ligger i jorden og på stranden. I skal finde en kalksten, og opløse den i syrer, for at undersøge de strukturer fra fossiler, som kalkstenen er dannet af i urhavet for 99,6-23 mio. år siden.

Sådan gør du

Tag en tur på stranden, og find en håndfuld hvide kalksten, som I kan tage med hjem. I kan se, om stenene er kalksten ved at tegne med dem på et fortov. Hvis stenen laver en tydelig hvid streg, og I kan se et fladt slidmærke på stenen, så er det nok en kalksten. Tag flere forskellige sten med hjem, og vælg de mest porøse sten til jeres eksperiment.

Når I er kommet hjem, så se om I kan slå en flig af stenene på størrelse med en lillefingernegl, som I arbejder videre med. Så skal I ikke bruge så meget syrer (ca. 1 cl eddikesyrer eller saltsyrer), og stenfligen bliver nemmere at undersøge i en lup eller mikroskop.

Jeres stenprøver skal opløses delvist over flere timer (4-5 timer). Vær varsom med syren. Brug beskyttelsesbriller og hav saltvand parat til øjenskyldning. 

Dissolving Limestone Rocks in Hydrochloric Acid (Fossils)