Kogler og nødder - hvem har spist hvad?

Kogler og nødder er mad for mange dyr. Find kogler og nødder, som er blevet gnavet i - og undersøg, hvem der har været på spil.

Lidt om kogler og nødder

Der er flere dyr, der spiser kogler om vinteren. Egern, mus og spætter er på jagt efter de små frø, der ligger inde bag koglens skæl. Frøene er fulde af fedt og vitaminer – og det er god mad for et dyr i den kolde vinter.

Nødder er også rige på fedt og vitaminer – og dyrene spiser også nødder med stor fornøjelse.

Hvem har gnavet
Hvis du finder en kogle eller en nød i skoven, kan du let se, om den er blevet gnavet på af et dyr. Ja, du kan faktisk se, hvilket dyr der har været på spil, ved at se hvordan der er blevet gnavet af koglen eller nødden.
 

Sådan gør du

Gå dig en tur i skoven. Du skal finde et sted med grantræer – og bagefter kan du lede efter et skovbryn med nøddebuske.

Kogler
Kig efter kogler i skovbunden. Der er som sagt tre dyr i skoven, der elsker kogler - det er Egernmus og spætter. Og det er ret let at se hvem af de tre der har spist en kogle (se tegning nedenfor). 

Tegning af egern, musse og spættekogle

Muse-kogle, Egern-kogle, Spætte-kogle
Tegning: Eva Wulff
 
 • Musekogle:
  Musen er lille og fin. Den gnaver grundigt alle kogleskællene af helt inde ved koglens midterakse – og efterlader en pæn afbidt kogle med et fint mønster.
   
 • Egernkogle:
  Egernet river og gnaver i sin kogle for at komme ind til de små frø under kogleskællene. Egernets kogle ser derfor mere forrevet og flosset ud. Den har en lille spids i den ene ende, der hvor egernet har holdt fast i den. 
   
 • Spættekogle:
  Spætten er det største rodehoved. Den hakker bare løs i koglen og den helt forpjusket – det er let at kende.
Flagspætte fodrer sine unger
Stor flagspætte giver sine unger mad
Foto: NaturGrafik.dk
 

Nødder
Du kan også se på nødder, om de er blevet spist af egern, mus eller spætte.

Egernnød, spættenød, musenød

Egernnød, spættenød, musenød
Tegning: Eva Wulff
 • Egernnød:
  Egernet åbner nødden ved at flække den i to stykker (se tegning). Det gnaver et lille hul i spidsen af nødden - stikker fortænderne fra undermunden ind i nødden - og flækker skallen i to halvdele. Så spiser egernet kernen.
   
 • Spættenød:
  Spætten hugger et flosset hul i siden af nødden med sit næb.
   
 • Musenød:
  Skovmusen gnaver et fint hul i skallen.
Skovmus
Skovmusen samler nødder og kogler
Foto: Søren Fodgaard

 

Forråd
Både egern og mus samler vinterforråd. De gemmer nødder, bog, agern og kogler i revner og graver dem ned i små huller. Når kulden kommer snuser de sig frem til deres gemmesteder - og graver forrådet op igen. Hvis de ikke finder alle de nødder, agern, bog og kogler de har gemt, spire frøene spire til nye træer.

Der er også andre dyr der samler træernes frø til vinterforråd - og er med til at sprede dem, f.eks. skovskaden.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.