Salve af rødkløver

Se her, hvordan du kan lave salve af rødkløver.
Vi mangler et foto af rødkløver. Her er en mark og en grøft, hvor rødkløver kunne vokse. Foto: Malene Bendix.

Kort om rødkløver

Måske kender du rødkløver. Den blomstrer fra maj til september på marker, enge, overdrev og i grøftekanten.
 
Blomster
Blomsterne er bittesmå og rødlilla. De sidder mange sammen i et kuglerundt hoved. Prøv at lugte til dem. De er fulde af duftende, sød nektar. Bierne henter nektar til deres honning hos rødkløver.
 
Blade
Bladene er kløverblade – sat sammen af tre små blade. Tit er der et lysegrønt V på hvert småblad. Hvis du finder et blad med fire småblade, er det en firkløver - og betyder lykke.
 
Rødkløverplanten bliver 25 – 40 cm høj.
 
Gøder jorden
Rødkløver gøder jorden. Den er med i ærteblomstfamilien - og de kan lave rodknolde. Bakterier i rodknoldene kan optage luftens kvælstof. De kan altså binde gødning fra luften.
 

Sådan gør du

Salve
Du kan lave salve af rødkløver. Rødkløversalve er god mod sprukne læber og tør hud. Du gør sådan:
 
Pluk og kog
Pluk en lille gryde fuld af rødkløverblomster. Fyld vand i gryden, til det dækker blomsterne, og stil gryden på komfuret – eller over et bål. Gryden skal simre – dvs. koge ganske stille – 1 times tid.
 
Si
Nu skal du si blomsterne fra vandet. Det er vandet du skal bruge, så læg en si oveni en skål. Bred et klæde – f.eks. et viskestykke – ud over sien. Hæld så blomster og vand igennem klæde og si og vrid pres alt vandet ud af blomsterne i klædet.
 
Kog ind
Pluk nu en ny gryde fuld af rødkløverblomster. Hæld vandet fra sidste omgang over blomsterne og kog det hele en time. Si igen blomsterne fra vandet – og kog væsken ind til den har samme konsistens som sirup.
 
Køl og gem
Afkøl nu din salve. Rør den med en lille smule Atamon, så den kan gemmes.
Gem din rødkløversalve i et lille mørkt glas eller en dåse. Tegn en flot etiket og lim den på dåsen.
 
Rødkløverte
Rødkløver er fra gammel tid blevet brugt i folkemedicinen. Du kan f.eks. lave en te, som virker mod hoste med tørrede rødkløverblomster. Du skal bruge 1 teskefuld blomster til 1 kop kogende vand.

Alle kan bruge ideen her – børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.