Stor kålsommerfugl

Kort om den store kålsommerfugl
Den store kålsommerfugl er en flot hvid og sort sommerfugl - og en af de mest almindelige sommerfugle, vi har i Danmark. Du kan se den flagre i haver og på marker, hvor der ikke bliver sprøjtet.
Vidste du
- at kålsommerfuglen - og især dens larver - elsker kål.
- at kålsommerfuglen kan smage kålblade med fødderne.
- at en del havefolk er sure på mine larver, fordi de spiser kål.
Hvor finder du den store kålsommerfugl
Kålsommerfuglen er almindelig i hele Danmark. Den lever på enge og marker med alle typer af planter i korsblomst-familien - fx strandkål, agerkål og på dyrket kål. korsblomstrede - og i haver, hvor der ikke bliver sprøjtet.
Hvordan ser stor kålsommerfugl ud
Kålsommerfuglen er stor med et vingefang på 50 - 65 mm. Du kan kende den på de hvide vinger med sorte spidser på forvingerne. Hunnen har to sorte runde pletter på forvingerne - og både han og hun har en aflang plet langs bagranden.
Du kan se den flyve hurtigt og målbevidst med op til 15 km i timen. Kålsommerfuglen kan trække langt - også over store havområder.
Hvad spiser stor kålsommerfugl
Den store kålsommerfugl spiser kål og andre korsblomstrede
Hvordan er den store kålsommerfugls livscyklus
Kålsommerfugl
Kålsommerfuglen overvintrer som puppe. Puppen kan tåle ned til minus 20 graders kulde. De første kålsommerfugle kan du se flyve marts og april. De suger nektar - og hannen og hunnen parrer sig.
Æg
Kålsommerfugle-hunnen lægger sin gule æg på kålblade. De ligner små krukker - og ligger i små hobe af 30 - 100 æg. Efter 10 - 12 dage klækkes æggene til små gule larver.
Larve
Kålorm kalder vi kålsommerfuglens larve. Den kan blive op til 40 mm lang. Du kan finde kålorm på kålplanter og andre planter i korsblomst-familien. Larven er grøn med gule striber på ryggen og siderne, sorte pletter og lyse hår. Larven spiser kål og kan gøre stor skade i haven. Hvis du pirker til en kålorm med en lille pind, kan den gylpe noget grønt slim op, som lugter rigtig dårligt.
Puppe
Efter nogle uger forpupper larven sig. Inde i puppen forvandler den lille tykke larve sig til en smuk kålsommerfugl.
Voksen
Anden generation af sommerfugle suger nektar, parrer sig og lægger æg igen. Og så kommer anden generation af kålsommerfugle - og der kan faktisk komme en tredje generation også. De nye generationer kan du se flyve i juli, august - ja helt frem til oktober. De lægger æg, som bliver til larver, som forpupper sig - og sådan overlever kålsommerfuglen vinteren.