Citronsommerfugl (Gonepteryz rhamni)

Her kan du læse om citronsommerfuglens forunderlige liv. Du kan også finde et læseark, hvor sommerfuglen selv fortæller. Og et par malebogsark med sommerfugle.
Citronsommerfugl (Gonepteryx rhamni L.)

Kort om citronsommerfuglen

I det tidlige forår - allerede i marts og april - kan du se de gule citronsommerfugle flagre omkring og lede efter nektar i det tidlige forårs blomster. Det er en af forårets allerførste sommerfugle.

Vidste du

  • at citronsommerfuglen har små røde prikker på vingerne. 
  • at citronsommerfuglen lægger sine æg på tørst og vrietorn. Hvis de er der, så er der tit også citronsommerfugle.

Hvor finder du citronsommerfuglen

Kig efter de gule citronsommerfugle i løvskov og skovbryn, i det åbne land - og i haver.

Hvordan ser citronsommerfuglen ud

Voksen
Det er let at kende citronsommerfuglen. Hannen er citrongul - mens hunnen er lidt lysere. Begge er gulgrønne på undersiden - og begge har en fin orangerød plet midt på hver vinge. Kroppen er gullig med små hår. Antennerne er røde.

Hvad spiser citronsommerfuglen

Forår
I det tidlige forår suger citronsommerfuglen nektar i forårsblomster som fx pil, mælkebøtte, rødkløver. 

Efterår
Om efteråret suger citronsommerfuglen nektar fra tidsel, burre og kløver - før den går i vinterdvale.

Hvordan er citronsommerfuglens livscyklus

Vinter-dvale
Citronsommerfuglen overvintrer som voksen sommerfugl i nåletræer, i kristtorn og i vedbend. I det tidlige forår i marts og april kommer de frem, som nogle af de første sommerfugle. I maj parrer hannen og hunnen sig. Måske har du set deres spiralformede parringsdans højt op mod himlen.

Æg
Hunnen lægger sine små flaskeformede æg på bladene af to af skovens små træer: Tørst og vrietorn. Æggene er først lysegrønne og senere gule. 

Larve
Ud af æggene kommer 3 cm lange grønne larver med sorte prikker og hvide striber på siderne. Larverne spiser sig tykke og fede i blade af tørst og vrietorn - og efter en måned forpupper de sig.

Puppe
I juni og juli klækker pupperne. Inde i puppen er den lille grønne larve med gangvorter og bide-mund blevet forvandlet til en smuk gul citronsommerfugl med vinger, snabel, antenner og lange fine ben.

Voksen
De voksne citronsommerfugle går i en kort sommerdvale, før du kan se dem flyve igen i august og september, hvor de går i vinterdvale. 

Hvilken natur er vigtig for citronsommerfuglen

Træer
Skov med skovbryn og lysninger. Tørst og vrietorn er vigtige for citronsommerfuglen. Her lægger den sine æg og her lever larverne. Plant derfor tørst og vrietorn.

Lysåben natur
Alle vilde blomster er vigtige for, at citronsommerfuglen har nektar, når den flyver - både forår og efterår.