Admiral (Vanessa atalanta)

Her kan du læse om admiral-sommerfuglens forunderlige liv. Du kan også finde et læseark, hvor admiralen selv fortæller. Og et par malebogsark med sommerfugle.
Admiral (Vanessa atalanta). Tegning: Eva Wulff.

Kort om admiralen

Admiralen er en virkelig flot sommerfugl. Hele sommeren kan du se den flyve. Den er let at kende på sine flotte orange ordensbånd, hvide pletter - og den mørkebrune farve. 

Vidste du

  • At admiralen drikker sig fuld i gæret blommesaft om efteråret. Så bliver den lidt sløv - og let at få lov at kigge på.
  • At selv om admiralen ser lille ud, så flyver den til Syd-europa om efteråret og lægger sine æg der.
  • At admiralen elsker brændenælder - her lægger den sine æg, her spiser larverne sig tykke - og her forpupper den sig.

Hvad er en admiral

Admiralen er en sommerfugl - altså et insekt med 6 ben, 4 smukke vinger, 2 følehorn og en lille krop med lange ben. Om sommeren kan de se admiralen flyve hurtigt gennem luften med mange vingeslag.  

Hvad spiser admiralen

Den voksne sommerfugl lever af blomsternes nektar - altså den søde sukkersaft, som blomster laver for at tiltrække bestøvere. For at få fat på nektaren stikker admiralen sin lange spiralformede snabel ned i blomsten og suger nektar op. Du kan selv se det, ved at kigge på en admiral - eller en anden sommerfugl - som sidder på en blomst. Admiralen kan altså ikke bide - kun suge. 

Fyldebøtte
I eftersommeren kan du også finde admiraler på mirabeller, blommer, æbler og andre frugter, som ligger på jorden. Admiraler elsker sød frugtsaft - og spiser masser af det for at samle kræfter til deres lange rejse (se nedenfor). Hvis saften er gæret, bliver admiralerne fulde og lidt sløve. Så kan du let kigge på dem.

Hvordan er admiralens livscyklus

Admiralen er en rejselysten sommerfugl. Hør her hvordan:

Admiralens livscyklus
De admiraler du ser flyve om sommeren er i fuld gang med at æde og samle kræfter. Nogle parrer sig og hunnerne lægger deres æg på brændenælder. Ud af æggene kommer sorte larver med gule og hvide striber. De spiser af brændenælderne i 3 - 4 uger, før de forpupper sig. Inde i puppen forvandler den lille tykke larve med gangvorter og bidemund sig fuldstændigt til en sommerfugl med flotte vinger, lange tynde ben og en snabel.

Den lange rejse
Når efteråret kommer i september eller oktober, så starter de små skrøbelige sommerfugle en lang rejse sydpå. Det er en farlig rejse. Mange bliver ædt af fugle undervejs - eller dør af sult. Men de som når helt ned til Sydeuropa, de parrer sig - og hunnerne lægger deres æg på brændenælder. 

Ud kommer små sorte larver med gule og hvide striber på ryggen. Larverne æder sig store og tykke - og bliver til pupper før vinteren kommer.

Rejsen nordpå
Næste forår kommer nye admiraler ud af pupperne. De flyver nordpå - og standser i Mellemeuropa, hvor de lægger æg, som bliver til larver og pupper - og til sidst til nye sommerfugle. 

Tilbage til Danmark
Så det er tredje generation af admiraler, der flyver op fra Mellemeuropa og når til Danmark og landene omkring os i maj eller juni måned. De nye admiraler har aldrig selv fløjet turen - men de er genetisk kodet til at finde hjem til os. Man regner med, at de flyver efter lyset og jordens magnetfelter.

Hvad kan vi lære

At verden er forunderlig. Og hvis du gerne vil have admiraler i din have eller park, så lad nogle brændenælder stå. De er vigtige for mange af vores sommerfuglearter.