Dagpåfugleøje (Aglais io)

Her kan du læse om dagpåfugleøjes forunderlige liv. Du kan også finde et læseark, hvor admiralen selv fortæller. Og et par malebogsark med sommerfugle.
Dagpåfugleøje. Tegning: Eva Wulff.

Kort om dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje har store blå og gule øjne på vingerne. De kan ikke se - men er gode at skræmme fugle med. Måske har du set den store flotte sommerfugl flagre rundt i haven, skoven eller ved moser og enge. 

Vidste du

  • At dagpåfugleøje er almindelig i Danmark
  • At dagpåfugleøje skræmmer rovdyr væk på flere måder: 
  • Hvis en fugle vil snappe en dagpåfugleøje, slår den sine vinger op og viser sine øje-pletter. Det kan skræmme fuglen.
  • Dagpåfugleøje overvintrer i hule træer og garager. Hvis en flagermus eller en mus kommer for tæt på, så larmer sommerfuglen. Den gnider sine forvinger mod bagvingerne. Det lyder som tørre blade der rasler. Eller en slange der hvæser.

Hvad er en dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje er en sommerfugl - altså et insekt med 6 ben, 4 smukke vinger, 2 følehorn og en lille behåret krop med lange ben. Dagpåfugleøje er en strejfer. Du kan se den flyve i haven, i skovbryn, ved moser og enge fra marts til oktober. Dagpåfugleøje er almindelig i Danmark.  

Hvad spiser en dagpåfugleøje

Den voksne sommerfugl lever af blomsternes nektar - altså den søde sukkersaft, som blomster laver for at tiltrække bestøvere. For at få fat på nektar, ruller dagpåfugleøje sin lange spiralformede snabel ud, stikker den ned i blomsten og suger til. Prøv at kigge på en dagpåfugleøje, som sidder på en blomst - så kan du selv se det.  

Til gengæld for nektar, drysser blomsten lidt blomsterstøv - eller pollen - på dagpåfugleøjes lille behårede krop. Det flyver med til den næste blomst - som bliver bestøvet. 

Hvordan er dagpåfugleøjes livscyklus

Ud af dvalen
Dagpåfugleøje overvintrer i hule træer, bag bark, på lofter og andre steder. I marts og april flyver de sultne sommerfugle ud - og suger nektar af blomster fra pilerakler og mælkebøtter.

Æg
Dagpåfugleøje lægger store klumper af sine lysegrønne æg på brændenældens blade i april og maj. Kig efter dem med en lup.

Larver
Efter nogle uger kommer larverne ud. De er 3 - 4 cm lange - og helt sorte med strittende torne og små hvide vorter. Larverne lever sammen i en stor flok. De laver et fælles spind i brændenælden, hvor de kan gemme sig, hvis der kommer fjender. Og så går de igang med at spise brændenælde-blade. Når larverne bliver 10 cm skifter de til nye brændenælder - men lever stadig sammen. Kig efter spindet og de sorte laver i brændenælder i maj og juni. Prøv at røre ved en larve med et græsstrå. Nogle kaster deres hoveder fra side til side. Måske er det for at skræmme fjender væk. Nogle gylper små grønne dråber op.

Puppe
Midt på sommeren forpupper larverne sig i buske og træer. Puppen har samme farve som det sted, den hænger. Den kan være lysegrøn som en urt - eller brun som grene og stammer.

Voksen
Fra midten af juli kan du møde de nye sommerfugle. De suger nektar og frugtsaft fra fx lucerne, hjortetrøst og sommerfuglebuske i haven. Dagpåfugleøje suger også saften fra moden frugt på jorden - og fra træer. I løbet af efteråret går dagpåfugleøje i dvale for vinteren.

Brændenælder
Hvis du gerne vil have dagpåfugleøje til at flagre rundt i din have eller din skolegård, så lad nogle brændenælder stå.

Farv dagpåfugleøjne

Du kan læse om dagpåfugleøje i kopiarket til højre - og farvelægge et ark med sommerfugle.