Dækkeservietter i bast
Formål
- at eleverne tilegner sig viden om bast som et af skovens råmaterialer der kan anvendes kreativt i håndarbejde.
- at eleverne får praktiske erfaringer med materialet bast i formgivning og fremstilling af produkter.
- at eleverne får kendskab til bastens oprindelse, samt hvornår og hvordan basten skrælles og efterbehandles.
Forberedelse
Lind og lindebast
Tal indledningsvis med klassen om lindetræet. Hvordan ser det ud? Hvordan vokser og lever det? Du kan læse mere om lind i Leksikon.
Lav selv bast - med hjælp
Hvis I selv vil lave bast, må I kontakte en naturvejleder eller en af skovens folk, der kan vise jer de træer I må bruge, og lære jer at skrælle og efterbehandle bast af lindetræet.
Kort beskrivelse af hvordan man laver lindebast
Man laver lindebast om foråret, når træet er saftspændt i maj/juni måned. Basten bliver lavet af grenenes inderbark. Barken på et træ består af 3 lag:
- Yderbark: Et korklag af døde tørre celler der beskytter træet mod udtørring og mod stød.
- Korkvækstlag: Her deler barkens celler sig, og danner døde luftfyldte korkceller udadtil og levende grønne barkceller indadtil.
- Inderbark eller bast eller grøn bark: Består af levende celler. Cellerne transporterer de sukkerstoffer som dannes oppe i bladene ned til de steder hvor de skal bruges til vækst i stamme, grene, rødder og frugter.
Basten ligger i flere lag under yderbarken. Dens kvalitet er afhængig af hvilket lag det er på stammen. De yderste lag har den ringeste kvalitet, hvorefter kvaliteten bliver højere, jo tættere man kommer mod kernen. Forskellen på kvaliteten skyldes at basten udvides, efterhånden som stammen bliver tykkere. De yderste lag er derfor hullet.
For at få fat på basten må man skære grene af træet. Når basten er frisk, er det let at rive den af de afskårede grene - og den kan bruges med det samme. Hvis man ikke har tid til det, kan man lægge grenene i vand. En såkaldt rødningsproces vil så løsne bastlagene, så de kan pilles af. Til sidst tørrer man basten - og så kan den gemmes så længe det skal være.
Alt efter behov kan elevernes egen høst suppleres med købt bast.
Du kan læse mere om hvordan veddet er opbygget i leksikonartiklen Hvad er hvad i ved
Sådan gør du
Eleverne skræller basten af lindetræet og tørre det. Derefter kan de begynde at formgive og fremstille dækkeservietter.
Lærredsbinding
Brug kunstbast som trend på væven. Vælg farven på kunstbasten ud fra hvilken farvekombination I ønsker. Afslut når eleverne har vævet et rektangulært stykke.
Syning
Stryg vlissofix på det vævede bast. Sy derefter det vævede bast sammen efter log-cabin metoden (se tegning nedenfor). Læg eventuelt et mellemlag ind fx syntetisk pladevat og sy bagside på.
Dekorationer
Baggrund
Bast
Bast er et naturprodukt, og det er mest kendt som et materiale der bruges til fremstilling af tov. I dag er håndværket delvis gået tabt, idet tovværk som oftest ikke fremstilles på håndværksmæssige maner mere, men industrielt.
Hvordan bruges linden
Lindetræet er et smukt og nyttigt træ. I tidligere tider brugte man det til mange ting. Tovværk var et af de vigtigste produkter fra linden. Det var vigtigt at have en lindeskov, som man kunne skære grene af til bast og tovværk. Bladene fra de afskårne grene blev brugt til kreaturfoder. Veddet brugte man til brænde, planker, trækul, billedskærer-arbejder mm. I dag bruger man næsten ikke linden mere. Blindtræ i møbler, legetøj, krudt og tegnekul er noget af det man stadig bruger lindetræ til.
Der er altså ikke særlig afsætning på lindens produkter - og derfor er linden et sjældent træ i det danske skovbrug. Den findes dog i mange gamle haver, alleer og parker fordi træet er smukt. Læs mere om lindetræet her: Lind.
Lindete
Hvis I er i skoven mens linden blomstrer, så pluk nogle af dens smukke duftende blomster med hjem. De er fulde af honning - og hvis I tørrer dem kan I lave den dejligste te.
Forslag til videre arbejde i Håndarbejde:
- Tværgående emner hvor billedvævning indgår i forbindelse med inspiration af natur og historiske motiver
- Broderi med kunstbast til fremstilling af tasker, pennalhus, puder m.m
- Kurve fremstillet af snor beviklet med bast
- Knytning