Lav en pilemark

Sådan dyrker du pilegrene til at flette kurve af.

Lidt om aktiviteten

Med pilegrene kan du lave alt muligt fletværk: brødkurve, fuglehuse, blomsterkummer, pilehytter og cykelkurve. Du kan købe grene, der lige er til at gå i gang med. Og du kan finde tre små ting der er lette at flette her på siden: Fuglehus, Brødkurv og Kræmmerhus.

Dyrk selv pil
Men du kan også dyrke pilen selv. Det tager 1 ½ år at komme godt i gang. Men det er ikke svært. Og når din pilemark først er plantet, kan du høste nye pilegrene hver vinter. Nedenfor kan du finde en anvisning på, hvordan du kan lave din egen pilemark.
 

Sådan gør du

Flettepil
Man fletter pil med pileskud der er groet én sæson – dvs. fra de bliver skudt i marts, til december/januar hvor pileskuddene bliver høstet. Så er pilegrenene lange og lige til at flette.

Du kan selv dyrke de pilegrene, du skal flette med. Det gør du på en lille pilemark, hvor du sætter stiklinger.

Stiklinger
Du kan få eller købe stiklingerne af nogle pileflettere (se adresser nedenfor) – eller du kan selv finde dem i naturen i december/januar. Arter som Pommersk Pil (Salix daphnoides), Kaspisk pil (Salix alutifolia) og Purpurpil (Salix purpurea) vokser vildt - og er gode at flette med. Find et pilekrat med den rigtige art. Husk at spørge ejeren om lov til at klippe af krattet. Klip først en gren af, og kig på snitfladen for at vurdere, om det vil blive en god flettepil. Jo mindre marven er – desto bedre er pilen at flette med.

Når du har fundet den rigtige piletræ til stiklinger, så klipper du nogle årsskud af og klipper dem op i lige lange stykker. Stykkerne skal være lige så tykke som en blyant – og mellem 25 og 40 centimeter lange. Længden er afhængig af den jord de skal vokse på. Skal de gro på sandjord, så skal stiklingerne være lange. Skal de gro på muld, behøver de ikke at være så lange. Husk at vende stiklingerne med den "rigtige" ende opad.

Opbevaring af stiklinger
Gem stiklingerne et mørkt og køligt sted, til de skal sættes i jorden i marts. De kan ligge i en plasticpose i en kølig kælder eller i køleskabet. Du kan også fryse dem ned til minus 4 grader.

Sæt stiklinger
Sæt dine stiklinger i marts måned. Det er en god ide at grave jorden igennem før stiklingerne sættes – og fjerne ukrudtsspirer og rødder. Stik hver stikling ned i jorden, så kun 4 – 6 centimeter stikker op. Der skal være mindst to eller tre sunde knopper over jorden.

Du kan sætte stiklingerne med cirka 20 centimeters mellemrum. Der skal være 40 – 50 centimeter imellem rækkerne. Selve pilemarken kan have mange former. Det mest almindelige er at plante et firkantet stykke til. Men hvorfor skulle pilemarken ikke være rund. Eller halvmåneformet. Du beslutter jo selv, hvordan den skal se ud.

Vækst
Hver af de små stiklingerne sender cirka 3 skud (eller vidjer) op i luften. De vokser resten af foråret, hele sommeren og efteråret – og når vinteren kommer er de parate til at blive høstet.

Høst
Høst dine pilevidjer i december/januar – gerne lige når frosten sætter ind. Du høster dem ved at skære eller klippe dem af så tæt på den oprindelige stikling som muligt. Brug en skarp kniv eller saks.

De skud der kommer efter første år er ikke så store. Men du kan fint flette med dem. Der vil som sagt komme cirka 3 skud. Året efter vil hver snitflade sende 3 nye skud op – og så vil I altså få cirka 9 skud i alt. Året efter vil der være omkring 27 skud at flette af – og så fremdeles.

Sorter pilen
Pilen sorteres lige efter den er høstet. Sorter dine pileskud efter længde. Tag alle pileskud med sidegrene fra. Hvis sidegrenene er mere end 30 centimeter lange, kan du klippe dem af og bruge dem til små fletteting.

De store hovedskud kan du bruge til store fletteting – huler, bede osv.

Du sorterer efter længde sådan her: Tag et bundt pil – og sæt dem med de tykke ender nedad i en spand. Bank dem mod spandens bund, så alle står på bunden. Tag nu de længste 5 til 10 vidjer fra og læg dem i et lille bundt med de længste. Bank igen bundet mod spandens bund – og tag igen de længste 5 til 10 vidjer fra. Læg dem i et lille bundt med de næstlængste. Fortsæt til alle pil i bundet er sorteret i længder fra 210 til 50 centimeter.

Tørring
Saml hvert pilebundt ved at binde en snor eller en pilevidje omkring det. Stil bundterne til tørre i et udhus, eller under et halvtag hvor der er tørt og luftigt. Det tager 2 – 6 måneder at tørre pilen. Når et pilebundt er helt tørt, kan det holde i mange år. Pilen skal stå lodret mens den tørrer. Hvis pilen kan tørre i sol, vil den få en mere gylden farve. Hvis den tørrer i mørke, vil den blive mørkere.

Som alt andet træ svinder pil lidt når den tørrer. Det er derfor man tørrer den. I virkeligheden kan man let flette med frisk pil. Men når kurven så tørrer, så krymper hver pilevidje – og så bliver fletværket løst. Derfor tørrer man tit pilen før man bruger den.

Læg pilen i blød
Når pilen er tør og har fundet sin form, så er den klar til at blive flettet. For at kunne flette den, er du nødt til at bløde den op igen. Det gør du, ved at lægge vidjerne i vand i cirka en uge. Jo varmere vandet er, desto hurtigere går det. Du skal bruge en balje – eller hvis vidjerne er lange – et badekar, et langt plastikrør med låg i begge ender, eller en sø… et eller andet der kan fyldes med vand og vidjer. Du kan også grave et hul i jorden og lægge en plastikpressening derned – og så fylde vand i det.

Når du kan bøje pilegrenene 90 grader uden at de knækker eller barken sprækker, så er de klar til at blive flettet.

Opbevar pilen i et fugtigt klæde, mens du arbejder med dem.

Se tre forslag til enkle flettearbejder her: Fuglehus, Brødkurv og Kræmmerhus. Kig i en bog om pileflet, her kan du finde mange andre ideer til pileflet.