Pandekagedag - Pancake Day

Klassen lærer den traditionelle Pancake Day at kende. Eleverne bager pandekager over bål og gennemfører pandekageløbet.
Varme hænder over bål

Kort beskrivelse

Klassen arbejder inde og ude med den the Pancake Day, som er kendt i de engelsksprogede lande. De læser tekster om Pancake Day, bager pandekager over bål og gennemfører pandekageløbet. I kan arbejde med forløbet Pancake Day i engelsk, dansk og hjemkundskab.
 

Formål

Engelsk
I faget engelsk arbejder eleverne med traditionen ”Pancake day”. Her læser eleverne forskellige tekster, som alle på en eller anden måde handler om ”Pancake Day”. Til teksten ”Pancake Day”, som findes i to sværhedsgrader, findes tilhørende gloser, som læreren kan vælge at udvælge efter behov. Eleverne læser den engelske opskrift på pandekager og laver dejen. Klassen/gruppen planlægger og afholder en konkurrence i ”Pancake race”.
 
Forløbet kan også bruges tværfagligt i dansk og hjemkundskab. Her er ideer:
 
Dansk
I dansk arbejder eleverne med genrerne eventyr, noveller, fabler og/eller digte. Med udgangspunkt i ”Eventyret om pandekagen” og også gerne andre pandekagehistorier arbejder eleverne ud fra deres viden om temaet om pandekager med at skrive i et udvalg af disse genrer. Eleverne arbejder med genrebeskrivelser, mindmapping og den procesorienterede skrivning.
 
Hjemkundskab
I hjemkundskab er det oplagt at lave en global pandekagedag. Der er mange muligheder for at variere fra amerikanske pandekager med sirup, engelske pandekager med diverse frugt og evt. citron, madpandekager med fyld og helt til de russiske blinis. Det er en oplagt mulighed for at arbejde med  friske og ferske madvarer samt håndtering/hygiejne med rå æg.
 
Pandekagebagning
Børn fra Udefriskolen i Fabjerg bager pandekager over bål.
Foto: Anne Hindkjær.
 

Forberedelse

Her er viden om Pancake Day til lærerens forberedelse. Se hvordan du forbereder klassen inde under "Sådan gør du".

Fasten og pandekagen – en gammel tradition
Pandekagedagen er stadig en forholdsvist ukendt i Danmark, men er faktisk en 450 år gammel tradition fra England. ”Pancake day” er en gammel kristen tradition, der skulle markere fastens begyndelse. I løbet af fasten var råvarer som æg, hvidt mel, mælk og smør bandlyste, så man brugte resterne af alle disse ”forbudte” råvarer til at fremstille pandekager, som man spiste på ”Shrove Tuesday”.
 
Pandekagedagen og fastelavn hører sammen
Pandekagedagen ligger altid tirsdag efter fastelavn, da det var den sidste dag, inden fasten tog fat. I dag er det ikke længere en del af den kristne tradition at faste i 40 dage op til påske, men pandekagetraditionen lever stadig i bedste velgående. Der afholdes stadig pandekageløb rundt omkring i verden. Her kårer de blandt andet årets pandekagehistorie, afholder en pandekagequiz og giver tips og opskrifter, så man selv kan lave de lækreste pandekager derhjemme.
 
Pandekagedagen ligger altid tirsdag efter fastelavns søndag
Fastelavnssøndag var den sidste fridag inden fasten. Derfor festede man og sørgede for at få rigeligt af alle de lækre sager, man ellers ikke måtte spise i over en måned. På Pandekagedagen om tirsdagen spiste man så de allersidste rester af den lækre mad.
 
Pandekagedagen globalt
Pandekagedagen er specielt populær i engelsktalende lande så som Storbritannien, Irland, Australien, New Zealand og USA. Her kalder man Pandekagedagen for ”Pancake Day”.
 
Pandekageløb
”Pancake races” menes at være begyndt i en den lille engelske by Olney i 1445. Her stammer myten fra, som man har bygget ”Pancake day” på. Løbet, der oprindeligt kun var for kvinder, foregår stadig hvert år i Olney. Her er der 375 meter fra start til slut, og kvinderne er klædt som i gamle dage i kjole, forklæde og tørklæde. Målet for turen ligger ved kirken, hvor det for kvinderne handler om først at få serveret sin pandekage for kirkens klokker samt at få et kys af ham.
 
Den oprindelige historie handlede netop om en kvinde, som var i køkkenet for at bage pandekager og forberede sig på den lange faste. På den måde var hun helt optaget og glemte derfor tiden. Da kirkeklokkerne lød, betød det, at det nu var tid til at skrifte – som englænderne kaldte det ”to shrive”.  I den forbindelse stormede kvinden ud af køkkenet iført forklæde og med pandekagepanden i hånden.
 
Mange steder afholder man i dag pandekageløb, hvor deltagerne konkurrerer om at løbe en bestemt distance, mens de vender en pandekage i luften et aftalt antal gange. Den, der når først over målstregen uden at tabe sin pandekage, har vundet.
 
Det ser rigtig sjovt ud, når en masse mennesker kommer løbende på den måde med en pande foran sig. Tit går det heller ikke så stærkt, fordi det er svært og kræver koncentration at vende pandekagen i luften, når man løber samtidigt.
 
Pandekageløb - start
Klar, parat, start. Pandekageløb på Udefriskolen i Fabjerg.
Foto: Anne Hindkjær.
 
Pandekagebagning
Der skal masser af pandekager til et pandekageløb.
Foto: Anne Hindkjær.
 

Sådan gør du


Forberedelse i klassen

Læs engelsk
I faget engelsk arbejder eleverne med traditionen ”Pancake day”. Her læser de en tekst om ”Pancake Day” med tilhørende gloser. Teksterne er på to niveauer The History of Pancake DAy 1 og 2 + Pancake Day Glossery.
 
Eleverne læser også den engelske opskrift på pandekager (Basic pancake recipe) og laver dej.
 
Herefter læser eleverne om pandekagedagens udbredelse i verden i teksten "Pancake day around the world".
 
Hold til konkurrencen
Del klassen i hold, som skal konkurrere i ”Pancake race”. Som forberedelse til denne aktivitet læser klassen myten bag traditionen samt reglerne i dokumentet "Pancake race".
 
Lav pandekagedej
Det kan være en god ide, at lave pandekagedejen før I tager ud og bringe den med i en flaske. I kan også vælge at lave den udendørs. Opskriften finder du på engelsk "Basic pancake recipe" - og kort her:
 
2 æg
200 g mel (1 1/2 kop)
Et nip salt
5 1/2 dl mælk (2 1/2 kop)
Olie eller smør til stegning
 
Pisk mælk og æg sammen. Pisk mel og salt. Pisk det hele godt sammen.
Bag pandekagerne over bål.
 

I udeskole

Bag pandekager over bål
I udeskolen tænder eleverne bål og bager pandekager. Det kan foregå ved skolens bålsted, langt ude i skoven eller i andre naturtyper.
 
Pancake Race
Når pandekagerne er bagt, kan I afholde "Pancake Race", som det er blevet afholdt siden 1445. Reglerne finder du her: "Pancake race" - og nedenfor.  
 • Banen består af en startlinje en slutlinje og et antal kegler eller lignende. Banen skal være omkring 375 meter lang, som den oprindeligt har været.
 • Løbet foregår ved, at en elev fra hvert hold står klar med hver sin pande med en pandekage på. Læreren råber start - og så løber de afsted, med panderne foran sig i begge hænder.
 • Hver gang en elev kommer til en kegle, skal han/hun vende pandekagen i luften. Hvis det lykkes, løber man glad videre. Hvis det ikke lykkes, samler den uheldige sin pandekage op, løber to kegler tilbage og fortsætter løbet.
 • Den elev som først når startlinjen har vundet.
I kan gentage løbet, så alle elever i hver gruppe får lov at løbe.
 
De elever som ikke løber kan være dommere og holde øje med at alt går rigtigt for sig på startlinje, slutlinje og ved keglerne.
 
Tag det hele med ud
Du kan også laminere opgaver og tekster og tage dem med ud i skoven, så ”Pancake Day” kan være en hel udeskoledag.
 

I klassen

Bearbejdning og evaluering
Efter udeskolen kan du vælge at overrække et diplom til vinderen af pandekageløbet.
 
Som evaluering kan eleverne arbejde med brætspillet "Pancake day – game". Print spillet ud - evt. på A3. Til spillet skal eleverne bruge en terning og spillebrikker - måske nogle de selv har snittet eller lavet af ler - eller sten de selv har fundet.
 
Pandekageløb
Det er svært at vende pandekager i luften.
Foto: Anne Hindkjær.

Baggrund

Pandekager og udeskole?
Når bålet tændes, er det ofte for at bage pandekager og snobrød.  Det er hyggeligt, og ungerne elsker det. MEN, der må også gerne knyttes en faglighed på ud over teknikker til at tænde bål! Ved at bruge udeskolepædagogikken kan fagligheden her øges væsentligt. Her arbejdes der først teoretisk i klasserummet/skolen, herefter tager man ud for at opleve/afprøve/undersøge, for til sidst at bearbejde, konkludere og evaluere hjemme. Med dette forløb i engelsk og dejlig hygge slås to fluer med et smæk!
 
De sidste par pandekagedage
 • Pancake day 2012 – 21. februar
 • Pancake day 2013 - 12. Februar
Pandekagedage over hele verden
I Danmark har vi ikke tradition for at afholde pandekagedag. Men i mange lande er det en fast tradition den første tirsdag efter fastelavn.
 • I Irland og England kalder de dagen for "Pancake day". Læs også ovenfor.
 • I Australien: Her kaldes dagen "Pancake Tuesday" eller "Pancake day".
 • I Frankrig: Her kaldes dagen Mardi Gras. Det betyder "fede tirsdag".
 • I Amerika og i det meste af Europa er det den sidste dag af fastelavnskarneval.
 • I Sverige kaldes dagen "Fettisdagen" - eller den fede dag.
 • I Estland kalder de dagen "Vastlapaev" - og dagen har noget at gøre med håb for året som kommer.
 • I Canada bager man ringe, mønter og andre ting ind i pandekager. Den lykkelige, som finder en af disse ting, vil blive gift først, blive skrædder eller blive rig.
Pander
Flere pandekager...
Foto: Anne Hindkjær.

 

Vi har desværre ikke fået lagt Fælles Mål ind her. Hvis du synes de mangler, er du velkommen til at sende de relevante mål til skoven-i-skolen@nst.dk. Så lægger vi dem ind.