Hop i langreb - Sjip i bue

Super sjov forårsleg, som kan leges af både store og små i skolegården i frikvarteret.
Hop i langreb - eller sjip i bue. Foto: Malene Bendix

Kort om at hoppe i langreb

Det er så sjovt. Og svært. Og en rigtig forårsleg. Hop i langreb - siger de i Sønderjylland. Sjip i bue - siger de på Sjælland. Det er bare om at komme i gang.

Sådan gør I

Jo flere I er, desto bedre. I skal bruge et langt reb - gerne med håndtag i begge ender, så det er let at svinge. To starter med at svinge. Resten stiller sig op i en række til højre for en af dem, der svinger. De to skal svinge, så der kommer en god stor bue over mod den første i rækken. Sving, sving, sving.

Den første i række følger tovet med øjnene. Når buen er oppe, løber han/hun ind, hopper ét hop over rebet - og løber ud på den anden side - og rundt om den anden svinger. Her står han/hun mens de andre hopper.

Den næste i rækken løber lige efter den første ind, hopper én gang - og løber ud og stiller sig bag den første. Den tredje og fjerde osv. løber efter.

Når alle har hoppet et hop, så løber den første ind fra den anden side - hopper to hop - og løber ud igen og stiller sig bag den første svinger. Og så kommer de andre efter i en lang række. Sådan bliver man ved til 10 hop. Det er superflot, hvis man kan det.

Hvis en kløjs i langrebet og stopper det hele, så skal han/hun overtage en af svingernes arbejde - og svingeren går ind i rækken og er med til at hoppe.

Let og svært

Så let - og svært - er det. Det kan godt være lidt uhyggeligt, hvis man ikke er så gammel eller god til det - og hvis rækken bare drøner afsted og rebet svinger løs - det kan jeg i hvert fald huske fra jeg var lille. Men så må de andre hjælpe, så man tør.. 

Fx kan man lave nogle øve-runder, hvor de som vil kan stille sig ind ved siden af tovet, mens det ligger stille - og så svinger svingerne tovet rundt og man kan mærke i sin krop, hvordan det er, at hoppe i langreb. 

Hvis I ikke er så mange

Hvis I kun er to eller tre, så kan I binde den ene ende af langrebet fast til en lygtepæl - og så kan der bare være en svinger.

Andre langrebs-regler

Der er mange andre gode langrebsregler. Kom med dem - så skriver vi dem ind her.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.