Kyst, kunst og drømmefangere

At skabe med materialer fra kysten, hvilket åbner kysten op for deltagerne. Give deltagerne en indsigt i, og oplevelse med mindfullness.
Bliv Skjoldunge fjordens liv og stenrev. Foto: INSP Media

Forberedelse

Forbred dig på historien om Drømmefangeren, som en god indledning til forløbet.

BAGGRUND
Sagnet om drømmefangeren - Legende fortalt af Sioux-stammen

For lang tid siden - da verden endnu var ung, var der en gammel åndelig leder hos Lakota-stammen oppe på et højt bjerg, hvor han fik et syn.
I dette syn viste Iktomi, den Store Ånd og visdomslærer sig for ham i form af en edderkop. Iktomi talte til ham i et helligt sprog, som kun de åndelige ledere af Lakota-stammen kunne forstå.

Mens Iktomi, edderkoppen, talte tog han den Ældstes ring, lavet af bøjelige grene. Denne ring havde påsat fjer, hestehår, perler og amuletter. Edderkoppen begyndte at lave et spindelvæv på denne ring. Han fortalte den Ældste om livets hjul - hvordan vi startede som nyfødte, gik over i barndommen og videre i voksenlivet.
Til sidst bliver vi gamle, der skal hjælpes som nyfødte, og således fuldendes livets hjul.

Iktomi sagde, "På alle tidspunkter i livet optræder der mange kræfter og retninger, der kan hjælpe eller ændre naturens harmoni, ligesom det kan ske med den Store Ånd og al hans vidunderlige lære."
Iktomi gav spindelvævet til den Ældste fra Lakota-stammen og sagde, "Se, dette spindelvæv danner en perfekt cirkel, men der er et hul i midten af cirklen. Spindelvævet vil fange din gode drømme og ideer, og de dårlige drømme vil forsvinde gennem hullet. Brug spindelvævet til at hjælpe dig selv og din stamme for at nå jeres mål, og tag fordel af din stammes ideer, drømme og visioner."

Den Ældste fra Lakota-stammen gav sit syn videre til sit folk, og Lakota-stammen bruger stadigvæk drømmefangeren som symbol på livets hjul. Den hænger over deres sovesteder eller i deres hjem for at fange deres drømme og visioner. Det gode i deres drømme bliver fanget i livets spind og bliver husket; men det onde i deres drømme slipper gennem hullet i midten, og er ikke længere en del af deres liv.

Sådan gør du

Kom med et oplæg om drømmefangeren, og om mindfullness. Deltagerne opfordres til at være fuldt ud tilstede i nuet, og arbejdet med drømmefangerne.

Vis et eksempel på en drømmefanger lavet af strandmaterialer, og bed evt deltagerne om at google ”dreamcatcher diy” for inspiration.

Saml birkegrenene i en cirkel, bind dem sammen med garn, lav mønster med garnet (se billede)
Sæt perler, fjer og muslinger fast i snore under ringen.

Alternativt kan man også lave en uro, hvor der hænges fjer og perler på en gren.

 

 

 

Bearbejdning

EVALUERING
Kan deltagerne mærke en beroligende effekt når du fokuserer på at være tilstede i nuet. De kan vise drømmefangerne til hinanden.

 

 

 

Forslag til videre arbejde

Læs også

Viser  ud af 

At give deltagerne en oplevelse af at bruge materialer fra kysten til at skabe med. At give deltagerne en oplevelse af nærvær i naturen, og en indsigt i mindfullness.