Tangchips

Høst tang ved havet - og kog eller steg tangchips over bål.
Udeskolepige steger og andre peger. Foto: Andreas B. Elkjær.

 

Kort om tang

Vi har 400 arter af tang i Danmark – og de fleste er spiselige. Savtang, blæretang eller klørtang er lette at kende og gode at starte med.

Høst tang

Høst tang på 1/2 meter rent vand, så du er sikker på, at den er frisk. Tag kun tang, som sidder hæftet fast til sten – ikke gammel tang, som flyder i vandet eller ligger på stranden. Tang er levested for dyr, så høst forsigtigt. Pluk eller klip mindre dele af løvet, men tag ikke hele tangplanter.

Sådan gør du

Klip forsigtigt 5 – 10 cm af spidserne af tangen og læg dem i en kurv eller bøtte.

Rens din tang i saltvand og dup den tør med et viskestykke eller køkkenrulle. Så sprutter den ikke, når den kommer i olien. 

Prøv at smage på den friske tang. Hvordan smager den?

Klip tangen i chips-store stykker. Sæt en gryde eller en pande med lidt olie på bålet. Varm forsigtigt olien op – og kom tangstykkerne ned i olien. Steg i cirka 5 minutter til dine tangchips er sprøde – og læg dem til tørre på et stykke køkkenrulle. 

Læg mærke til, at nogle tang-arter skifter farve til mere grønt, når det bliver stegt. Det gælder fx blæretang.

Tangchips behøver ikke salt. Men I kan krydre den med chili, paprika, carry og andet - hvis I vil undersøge forskellige smagsmuligheder.

Tangchips på trangia. Foto: Andreas B. Elkjær.

Alle kan bruge ideen her - børn, unge, voksne og gamle. Hvis du er lærer, kan du bruge ideen i skolen, men du må selv tænke den ind i dit fag.