Vorupør Landingsplads

Flyt undervisningen ud til Nr. Vorupør Landingsplads og museum. Find viden og undervisningsforløb til stedet her.

Besøg Vorupør Landingsplads

Da der var flest, var der 27 store kystbåde, der fiskede fra Vorupør, men da Hanstholm Havn åbnede i 1967, fortrak mange fiskere dertil. I dag er det derfor fritidsfiskere, der sejler ud fra Vorupør Landingsplads. Herfra kan man også komme med på fisketur til »Gule Rev«, hvor man blandt andet kan fange torsk. Kysten ud for Vorupør er også blevet eftertragtet for surfere. Ved Landingspladsen finder man Vorupør Redningsstation. Herfra blev i perioden 1851 til 1986 reddet 621 menneskeliv, og redningsstationen er fortsat en vigtig aktør ved kysten.

Vorupør Museum

Vorupør Museum er indrettet i et gammelt bådeværft, hvor man har bygget både til fiskerlejets fiskere. Værftet blev oprindeligt drevet af Jens Kr. Andersen, som i 1919 udviklede en bådtype, der siden har været brugt ved kystfiskeriet. Da bådebyggeren blev gammel, begyndte han at skrive Gudelige Fortællinger. Det blev til fem bøger, blandt andet «Strandvagten» og «Der går Bråd over Revlerne».

I museet er mange af de gamle maskiner bevaret, og de besøgende kan ud fra bådeværftets værktøj og maskiner samt fiskernes forskellige redskaber få et spændende indblik i kystfiskeriet. I køkkenet bruges det gamle brændekomfur indimellem til smagsprøver på den lokale mad. Museet fortæller også om den historiske baggrund for fiskerlejet Vorupør og om kystbefolkningens livsvilkår med slid og slæb og religiøs vækkelse.

Læs mere på Nationalpark Thys hjemmeside.

Stedbaserede undervisningsforløb

Bingo-banko om sten
Opmåling af rynket rose med GPS
Undersøgelse af planters levevilkår i Nationalpark Thy
Hvor vokser træer bedst?
Find og sorter sten på stranden
Bioblitz - Bestemmelse af arter
Tårne i landskabet
Sans verden - skriv et trædigt
Smådyr i skovbunden 
Hvor stejl er kystklinten?
Krible krable safari 
Spor i sandet 
Kyst kunst - strand mandala 
Rynket rose – på godt og ondt, forår
Rynket rose – på godt og ondt, efterår
Livstræer
Geologisk foto-tidslinje
Klittens jordbund
Klittens planter
Interview en "indfødt"
Kom og køb - handel i det gamle Vorupør
Vi fiskede fra Vorupør
Dilemmaspil om Vorupør Fiskercompagni